25 jaar Reiki in Nederland 2009

Zoals iedereen weet is het Inger Droog, die in 1984 naar Nederland gekomen om daar haar eerste Reiki klassen te geven.
Dat het in 2009 alweer 25 jaar geleden was, een verrassing voor iedereen.
Dat vierden we tijdens een gedenkwaardig Reiki Festival in 2009 een weekend lang.Reiki Festival 2009 - 02
Gedenkwaardig, vanwege de diepte van de beleving, toen we eer gaven aan Mikao Usui, Chujiro Hayashi en Hawayo Takata.
En toen we stil stonden bij de verschillende vrienden die in die afgelopen jaren waren heen gegaan.
Maar we hebben ook feest gevierd omdat vanwege Reiki is ons leven.
Dat is eigenlijk nog het meest gedenkwaardig.

Verder hebben langer en intenser gedanst ook al vanwege de hoeveelheid Reiki energie op de muziek van die verrukkelijke Caribische band. 🙂

Hierboven Inger Droog op de foto met Rolf Holm, Fokke Brink en Li-Li Holm.

2005 Reiki Festival

Donnie Festival 2005 (18)-1Lunteren 2005, Phyllis Furumoto en Li-Li Holm.
Samen met Li-Li Holm zit Phyllis geboeid te kijken naar het programma op het Reiki Festival 2005.

In 1998 begonnen Li-Li en ik met het organiseren van het Reiki Festival.
Het was in 1984 dat Reiki door Inger Droog naar Nederland is gebracht.
We eren en danken haar daarvoor.
Zij organiseerde voor het eerst samen met Ton Driessen, Joop Gerritsen en Joost Godschalkx de eerste grote Reiki bijeenkomst in het Okura Hotel in Amsterdam.

 

2002 Nog steeds groot…

DSC00526

Reiki conferentie (TRA 2002) in Duitsland. Reiki Masters uit de hele wereld kwamen hier bijeen. Je zult vele Nederlandse Reiki Masters kunnen ontdekken en herkennen. Klik er op om het groter te maken. Ik neem de foto, dus ben niet te zien. Dat is vaak mijn rol geweest in de Reiki gemeenschap; op de achtergrond. Li-Li daarentegen was meer op de voorgrond. Ze had jaren lang zitting in het bestuur van de TRA. En was verkozen in de MEP, zie vorige Post.

Ook in Nederland was veel beweging. Waren Li-Li, Fokke en ik nog uit de tijd dat we de eerste en enige Reiki Masters waren. In 2002 waren het er honderden en van vele Reiki stromingen.

Inmiddels bestond het Reiki Magazine al 5 jaar. Li-Li en ik waren er in 1997 mee begonnen en het was uitgegroeid tot een Nederlands succes. Maar ook Internationaal was het te lezen in 40 landen in de engelse taal. Veel MEP leden hadden een belangrijke taak in het magazine en droegen met ons de energie van dit verbindende medium voor de Reiki gemeenschap.

1998 Na verloop van tijd…

MEPfirstMtg

Oprichting MEP. Idaho 1998.
V.l.n.r. Barbara McDaniel -US, Phil Morgan -US, Susan Mitchel -US,
Paul Mitchell -US, Erika Breiter -CH, Marta Getty -IT, Barbara West -US, Elfie Schlumberger -DE,
Li-Li Holm -NL, Phyllis Furumoto -US, Chelsea VanKoughnett -CA, Upasana Grugan -US, Kristin Bonney -UK, Michael Hartley -DE.

In Nederland, maar ook verder in Europa en natuurlijk in de rest van de wereld was de omvang van de beoefening van Reiki enorm toegenomen. Er was sprake van een explosieve groei. En dat van af het moment dat Phyllis de taak van haar grootmoeder Hawayo Takata had door gekregen. Reiki werd wereldwijd bekend en erkend. En er ontstond een strijd om de naam. Deze strijd was ingezet door een Duitse Reiki Master. Ik kan me nog herinneren dat hij in een schrijven dreigde dat niemand meer buiten zijn goedkeuring om de naam Reiki mocht gebruiken.
In deze tijd ontstond de omschrijving van Reiki ‘het systeem’; Usui Shiki Ryoho.
Gevat in de 4 aspecten en de 9 elementen. Dit bleek noodzakelijk om de eigenheid van dit traditionele systeem naast alle andere nieuwe stromingen duidelijk te maken en te houden. Uiteindelijk heeft een rechter beslist dat de naam Reiki zo wereldwijd bekend en in gebruik was, dat het niet meer viel te registeren als een eigendomsnaam.

Als een vervolg op het ontwikkelen van de beschrijving van het Reiki systeem dat Phyllis van haar grootmoeder Takata had ontvangen, werd toen de MEP opgericht.
Voluit: Master Education Program.
Li-Li was een van de leden van dit team. Rolf zat in het bestuur van de in Duitsland gevestigde vereniging die de werkzaamheden zou coordineren. Na jaren studie, overdracht en verdieping heeft deze groep later besloten voorlopig het project los te laten.1997 Priestlake MEP

Hierboven nog een mooie foto van de facilitators. Tijdens een onderzoeksworkshop in ongeveer 2001, gemaakt op Priest Lake.
V.l.n.r.: Marta Getty, Li-Li Holm, Chelsea VanKoughnett, Erika Breiter, Elfie Schlumberger, Kristin Bonney. 

1990 Reiki gemeenschap groeide en groeide…

mastersHet aantal mensen met Reiki groeide en groeide. Inmiddels was het traditie geworden om de jaarlijkse Reiki Reünie te organiseren. Vaak in Egmond. Bijna alle Reiki Masters kwamen met hun studenten naar deze bijeenkomsten. De laatste Reiki Reünie werd gehouden in Lunteren, in 1996. Door allerlei omstandigheden stopte deze traditie.
In 1998 begon de reeks van het jaarlijkse Reiki festival. Dat gingen Li-Li en ik organiseren vanuit het Reiki Magazine.

Maar hierboven op de foto komt nog helemaal uit de goede oude tijd. Op zo’n Reünie waren we altijd met een paar honderd mensen. Mensen met alle Reiki graden. Op de foto Reiki Master vrienden. We kenden elkaar van de workshops die door Phyllis en Paul werden gegeven.

Ondertussen maakten we kleine en grote wonderen mee met Reiki. Zowel in ons persoonlijke leven als in de groepen en klassen die we deden.

V.l.n.r. achteraan:
Fokke Brink, Gerard Quak, Ton Driessen†, Li-Li Holm, Dick Nijssen, Anne van Alstein, Jannie de Boer, Ben Verheijden, Dhyan Duijn, Willemien Mol.
Gisela Blackman, Inger Droog, Nina Miog, Maja Westhoff.
Phyllis Furumoto, Rolf Holm.

 

1989 Nederlandse Reiki Master bijeenkomst…

MastersaDeze foto werd gemaakt in Hilversum, in ons huis in de Wandelmeent.
De Reiki Masters van toen. v.l.n.r. achter:
Marijke Snip †, Joost Godschalkx †, Gerard van Kesteren, Fokke Brink, Werner Mulder, Joop Gerritsen †, Ton Driessen †, Inger Droog, Paul Mitchell, Jan Niemeijer, Rolf Holm,
Dick Nijssen, Dhyan Duijn, Li-Li Holm, Arianne Groeneveld, Ben Verheijden.

Omdat iedereen door het hele land Reiki klassen gaf en het zeer druk had, was het heerlijk om eens samen in de Reiki energie bijeen te komen. Waarschijnlijk was dit op een zondagavond, want dan waren de klassen afgelopen. Op zondagavond was iedereen altijd vrij.

 

1988 Nederland…

Afscheid Inger

Inger ging regelmatig terug naar haar familie in Canada. Dat ging zo jaren door. Deze foto is van ongeveer 1986. Een groepje getrouwen bracht en haalde haar steeds op Schiphol. Van l.n.r.; Joost Godschalkx, Rolf Holm, Joop Gerritsen, Inger Droog, Thea, Jord, ?, Li-Li Holm, Donnie, Marc en Kitty.

Onder tussen ontstonden wachtlijsten van mensen die Reiki wilden doen. Ook de gloednieuwe Reiki Masters Joop Gerritsen, Joost Godschalkx, Ton Driessen, Li-Li en Rolf Holm en Fokke Brink hadden hun Reiki klassen vol. De mensen reisden vanuit het hele land naar de Reikiklassen waar nog lege plekken waren. Het Reiki Bulletin werd opgericht, de voorloper van het latere Reiki Magazine (1997).

Dit jaar zou het jaar worden van grote veranderingen. Er werden meer en meer mensen Reiki Master. Arianne Groeneveld werd dit jaar ingewijd door Phyllis Furumoto.

En Phyllis sprak zich uit dat jaar op de conferentie, die gehouden werd in Duitsland.Ze maakte daar bekend dat het inwijden van Masters niet meer exclusief door haar zou gebeuren. Deze mededeling zou grote gevolgen hebben.

1987 Santa Fe…

NewMexico

Op deze foto staan drie Nederlanders. Links onderaan: Ton Driessen †, Rechts onderaan: Li-Li en Rolf Holm. En verder natuurlijk vele Reikimasters uit Duitsland, Denemarken, USA, Frankrijk, Canada en Engeland. Tussen de rest in Phyllis, Michael en Paul.

Phyllis had ons tijdens de workshop in het voorjaar uitgenodigd naar New Mexico te komen, waar ze op dat moment woonde. Li-Li en ik werden daar in de omgeving van Santa Fe ingewijd tot Reiki Master. Ton Driessen † was net daarvoor ingewijd. In Nederland waren er toen Joop Gerritsen †, Joost Godschalkx † en Ton. Li-Li was de vierde in de rij en ik de 5e. Na mij werd Fokke Brink een paar maanden later ingewijd door Phyllis tot Master in Seattle.

De foto hierboven is gemaakt tijdens de eerste Reiki Alliance conferentie nieuwe stijl. Susan Mitchell nam taken over van Phyllis en Ton kwam in het bestuur. Wij werden uiteraard lid, het was onze vrienden groep die we inmiddels daar hadden leren kennen. Daar in de zomer, in de woestijn van New Mexico was Nederland ver weg. En we zouden nog even in Amerika blijven. In Breitenbush, in de staat Oregon, werd de jaarlijkse Reiki bijeenkomst gehouden. We kregen een uitnodiging en we reden met de auto van Paul en Susan Mitchell dwars door het continent van zuid naar noord, van Santa Fe naar Breitenbush in Oregon. Daar was Inger Droog ook en het was een bijzondere ontmoeting. Wij waren nu ook Reiki masters en ze feliciteerde ons. Onze band met Inger is diep, intens en vertrouwd gebleven tot de dag van vandaag.

Maar we moesten weer terug naar Nederland. In de Wandelmeent in Hilversum gaf Li-Li haar eerste Reiki klas. Naast mijn werk bij de omroep reisde ik door het land en gaf ook Reiki klassen. Dat jaar ben ik begonnen in België, mijn eerste klas daar was in Turnhout. We kregen het zeer druk, de vraag om Reiki te doen was groot. En ondertussen kwamen er steeds meer Reiki Masters bij, ook in Nederland.

1987 Stormachtige ontwikkelingen

1987 1e SelfAssementWorkshop NL

In het voorjaar van 1987 werd de eerste Nederlandse Self-assasment workshop gehouden. Samen met Li-Li ging ik er naar toe. We leerden veel mensen kennen die tot dan niet op de voorgrond waren geweest. Een aantal mensen van deze groep hierboven raakten betrokken bij de Reiki ontwikkelingen in Nederland en België. Maar er waren ook deelnemers die we daarna nooit meer hebben gezien. Velen van de eerst genoemde actieve groep zijn ingewijd tot Reiki Master door Phyllis Furumoto en daarmee de eerste generatie masters in Nederland. Deze workshop was makkelijker voor mij, ik had de vorige in Duitsland mee gemaakt, het jaar ervoor. Li-Li en ik zijn in deze workshop begonnen met onze echte reis samen. Onze reis binnen onze relatie. Dat heeft zich daarna aldoor maar verdiept en ontwikkeld. Het maakte zoveel in ons leven los dat je met recht kan spreken van het begin van een stormachtige ontwikkeling. Li-Li die zich uitsprak voor het masterschap, zonder dat ze dat van plan was. Phyllis nodigde ons uit die zomer naar New Mexico te komen voor de inwijding.

Zoals ik al zei, persoonlijke ontwikkeling is belangrijk in het Reiki pad.
We hebben daar ook vrienden voor het leven gemaakt.
En daar zijn er helaas ook weer een aantal van overleden.

Op de foto kun je o.a. herkennen: Ton Driessen †, Hans Treffers †, Tessa Hennus, Anne van Alstein, Fokke Brink, Arianne Groeneveld, Dick Nijssen, Rody Lagroo †, Nina Miog, Maja Westhoff. En natuurlijk Phyllis Furumoto, Paul Mitchell en Michael Hartley. Rolf en Li-Li staand, 4e en 5e van links.

1986 Persoonlijke ontwikkeling…

Samen met Joop Gerritsen vertrok ik naar de ‘Self-assasment’ workshop door Phyllis Furumoto, Michael Hartley en Paul Mitchell in Duitsland. Daar leerden we naar ons zelf te kijken en dat gebeurde in de krachtige Reiki groepsenergie. We zaten in een groep van ongeveer 25 mensen, de meesten zouden Reiki Master worden, later ingewijd door Phyllis. Daar heb ik mezelf leren kennen en daar is een karakterverandering ingezet waar ik nu nog dankbaar voor ben. Ik had dat jaar net de 2e Graad inwijding ontvangen. Ik hield contact met Li-Li thuis in Amsterdam. De volgende workshop zou haar beurt worden, maar Phyllis had gezegd dat ik deze ook zou moeten doen. Dus zouden we met z’n tweeën gaan. Die eerste workshop daar in Duitsland heeft het proces tot het masterschap geopend. Het was onvergetelijk.
Het heeft de fundamenten gezet voor mijn latere werk met persoonlijke ontwikkeling met andere mensen. Uiteindelijk is mijn methode van het werken met ‘de steentjes‘ daar ergens begonnen.

Persoonlijkheidsontwikkeling is een belangrijk aspect van het Reiki pad. De Reiki energie is sterk. Je kan daarmee in je ontwikkeling geholpen worden. Obstakels die in de weg liggen en niet meer belangrijk zijn op te ruimen en te helen. De energie helpt daarbij en is een belangrijk deel van de heling. Dat is ook een reden dat Li-Li en ik nog steeds deze workshops in verschillende uitvoeringen geven.

Aan het eind van dat jaar waren naast Joop ook Joost en Ton ingewijd tot Master. Zij gingen ook Reiki klassen geven, net als Inger Droog.  Wij gingen in januari 1987 verhuizen naar de Wandelmeent in Hilversum, een woongemeenschap. Ik werkte nog steeds bij de omroep.

En er waren een hele boel mensen die in het voorjaar van 1987 de volgende Self-assasment workshop in Nederland wilden gaan doen. Wij zouden ook van de partij zijn.

Op de foto in Duitsland, hierboven: Phyllis, Paul en Michael in het midden, vooraan. Rolf links achter boven.